Zo ziet het zij-instroomtraject eruit
Heb jij interesse om over te stappen naar een baan in het onderwijs? En heb je nog geen lesbevoegdheid? Dan is het zij-instroomtraject misschien iets voor jou. Op deze pagina lees je meer over deze manier om het onderwijs in te gaan.
Waarom een goede voorbereiding belangrijk is
Wat leuk dat je meer wilt weten over het zij-instroomtraject! We geven je graag een goed beeld wat je kunt verwachten als je zij-instromer wordt. We willen natuurlijk dat je een goede keuze maakt. Er komt namelijk best wat bij kijken, want je gaat een traject van zo’n twee jaar in. Daarom moedigen we je aan je vooraf goed te oriënteren en te laten informeren. En daarbij helpen we uiteraard. Het hele jaar door organiseren we verschillende oriëntatiemomenten. Je vindt een overzicht in de agenda en je kunt je daar ook gelijk aanmelden voor de volgende bijeenkomst.
Dit heb je minimaal nodig
Als zij-instromer volg je een tweejarige opleiding tot leraar basisonderwijs of gespecialiseerd onderwijs. Tegelijk doe je ervaring op bij een school, waar je vanaf het begin zelf lesgeeft. Om het zij-instroomtraject te kunnen starten, zijn er een aantal wettelijke eisen. Zo heb je nodig:
- Een hbo-bachelor 240 credits of wo-bachelor 180 credits (tweejarige opleidingen op hbo-niveau volstaan niet).
- Ervaring als docent VO/bewegingsonderwijs/muziek, (ortho)pedagoog, therapeut, jeugdzorg, hulpverlening etc. Je kunt ook ervaringen hebben opgedaan buiten een werkcontext die relevant zijn voor het beroep van leeraar basisonderwijs, bijvoorbeeld als coach bij een sportvereniging.
- Een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) zonder bijzonderheden.
De fasen van het zij-instroomtraject
Het zij-instroomtraject bestaat uit twee fasen. In de eerste fase onderzoek je en bereid je je voor. In de tweede fase start de opleiding en ga je aan de slag als leraar. We leggen de twee fasen hieronder verder uit.
Fase 1: meelopen en toetsen
Je begint deze fase – voor minimaal één dag per week – als onderwijsassistent of leraarondersteuner. Je komt dan in dienst bij een bestuur. Dit kan je eventueel doen naast je huidige baan.
Als onderwijsassistent of leraarondersteuner draai je mee in het team op een school. Zo doe je dus direct al ervaring op. Ook bereid je je in deze periode voor op de landelijke Reken- en Wiskunde Toets (RWT) en het geschiktheidsonderzoek. Met de RWT laat je zien dat je dit beheerst boven het niveau van groep 8. In het geschiktheidsonderzoek kijken we of je, onder begeleiding van de school en de opleiding, als leraar kunt werken.
Fase 2: lesgeven en studeren
Als je slaagt voor de RWT én het geschiktheidsonderzoek, kan je starten met het zij-instroomtraject. Je krijgt voor twee jaar een functie (minimaal 0,6 fte) als leraar, met de bijbehorende salarisschaal (schaal LB in primair onderwijs en schaal LC in gespecialiseerd onderwijs). Je staat dus minimaal drie dagen voor de klas. De school waar je werkt en Fontys begeleiden je daarbij. Ook heb je één avond per week les en nog ongeveer één dag per week nodig voor je studie. Dit is natuurlijk per deelnemer verschillend en hangt onder meer af van je vooropleiding en werkervaring.
Over de sollicitatieprocedure
Voldoe je aan deze voorwaarden? Dan kun je solliciteren op het zij-instroomtraject. Om je daarbij zo goed mogelijk op weg te helpen, hebben de besturen in de onderwijsregio Midden-Brabant een gezamenlijke aanpak afgesproken. Daarmee beloven we jou als zij-instromer een kansrijk traject. Waarbij je goede begeleiding krijgt en voordeel hebt van de samenwerking met Fontys en het werkveld. De besturen van Onderwijsregio Midden-Brabant selecteren elk jaar samen een groep zij-instromers. Voor en tijdens het sollicitatietraject krijg je de kans om (op eigen initiatief) de verschillende besturen/scholen te leren kennen. Vervolgens kun je jouw voorkeur voor het soort onderwijs (primair of gespecialiseerd) en het bestuur aangeven.
Ben je gekozen als zij-instromer? Dan volgt een kick-off. Daarmee start je – samen met de andere nieuwe zij-instromers – de eerste fase. Het doel van deze kick-off is om elkaar te ontmoeten en te informeren. En vooral te zorgen dat je goed voorbereid en met veel plezier in het onderwijs aan de slag kunt én blijft.
De sollicitatieprocedure voor het zij-instroomtraject dat start in februari 2025 is al in volle gang, de vacature is gesloten. Maar je kunt altijd je interesse kenbaar maken via onderstaande button. We komen graag met je in contact.
Kosten en bevoegdheid
Het bestuur, van de school waar je gaat werken, betaalt de opleiding en begeleiding. Als je slaagt voor het zij-instroomtraject word je bevoegd verklaard. Je ontvangt geen bachelordiploma, maar een getuigschrift waarmee je als leraar aan de slag kunt.
Hulp nodig bij je keuze?
Dit organiseren we voor je!
Weet je nog niet zeker of het zij-instroomtraject iets voor jou is? Er zijn ook nog andere manieren om het onderwijs in te gaan. Daarover organiseren we vaak webinars of live evenementen. Zo helpen we jou bij het oriënteren op een baan in het primair of gespecialiseerd onderwijs. Tijdens deze momenten delen onderwijsprofessionals, HR-collega’s, andere zij-instromers en loopbaanbegeleiders graag hun kennis met je. Wat betekent het bijvoorbeeld om voor de klas te staan, welke (andere) routes kan je nemen naar een lesbevoegdheid en wat zijn de ervaringen van anderen?
Deelnemende besturen
Je vindt de besturen die onderdeel zijn van de onderwijsregio Midden-Brabant hier.
Alle besturen bepalen jaarlijks het aantal plekken voor zij-instromers op hun school. De verschillende besturen zorgen samen dat, vanaf september, minimaal 20 zij-instromers een plek hebben en kunnen starten met de opleiding.
Meer informatie
Klinkt het zij-instroomtraject interessant en wil je je verder verdiepen in dit traject? Neem contact op met Aline van Stiphout. Of zoek je informatie over andere (opleidings)routes om leraar te worden? Kijk dan eens op de volgende websites: