De weg naar een diploma
Overweeg je een baan in het onderwijs, dan zul je een lesbevoegdheid moeten hebben. Heb je nog geen Pabo diploma, dan kun je in 4 jaar je lesbevoegdheid behalen, in voltijd of deeltijd. Heb je dat diploma eerder gehaald en wil je weer opnieuw het onderwijs in, dan volstaat een opfriscursus en begeleiding door mentoren. Heb je geen Pabo diploma maar wel een opleiding of passende werkervaring die aansluit op de gewenste vaardigheden in het onderwijs, dan kun je ook het zij-instroomtraject doen. Meer informatie over het zij-instroomtraject vind je op de site van RTC Midden-Brabant. Heb je ambitie om verder te groeien? Er zijn bij de Pabo volop mogelijkheden om een tandje extra bij te zetten. In de academische Pabo, via verschillende master opleidingen en door middel van expert-cursussen.
De opleidingsroutes en subsidiemogelijkheden zijn overzichtelijk samengevoegd in deze pdf.
Academische Pabo Tilburg
Aan de Fontys Pabo (Hogeschool Kind en Educatie) kun je je inschrijven voor de 4 jarige opleiding leraar basisonderwijs. Naast het reguliere traject, zijn er tal van alternatieve routes, die je kunt bewandelen om jouw toekomst in het onderwijs vorm te geven, zoals de Academische Pabo Tilburg en de Pabo-ALO (Sporthogeschool). Lees verder voor een volledig overzicht van de opleidingen en cursussen.
Vakbekwaam Schoolleider van Buiten
Ben jij leidinggevende en zoek je een managementfunctie in het primair onderwijs? Dan kun je na een gerichte leiderschapsopleiding direct aan de slag als schoolleider. Een Fontys docent, een HR manager en een directeur vertellen waarom je als Schoolleider van buiten het verschil kan maken. Meer informatie over de opleiding vind je hier.
Voltijd
Leraar Basisonderwijs (Pabo)
Op de pabo leer je praktijkgericht en vindingrijk te werken en staat jouw talent centraal. Je loopt direct al stage in de eerste periode tijdens je propedeuse. In vier studiejaren leg je een solide basis voor een loopbaan als leerkracht in het basisonderwijs. De Voltijd opleiding Leraar Basisonderwijs worden aangeboden in Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Venlo en Veghel.
Pabo-ALO (Eindhoven)
Fontys biedt de kans om twee lerarenopleidingen binnen vier jaar af te ronden. Daarmee word je zowel Leraar Basisonderwijs als Leraar Lichamelijke Opvoeding.
Pabo Jonge Kind Specialist (’s-Hertogenbosch & Sittard)
Kun jij je inleven in de belevingswereld van het jonge kind (t/m 7 jaar) en ben je geïnteresseerd in zijn of haar ontwikkeling? Dan is dit nieuwe opleidingstraject binnen de reguliere Pabo echt wat voor jou. Als je klaar bent met je opleiding kun je aan de slag in het basisonderwijs, kinderopvang of kindcentrum.
Learning College (Tilburg)
Ben jij geïnteresseerd in alles wat met leren te maken heeft? Wil je graag werken in het onderwijs en dat tegelijkertijd mee vernieuwen? En lijkt het leuk om na je studie niet alleen als leraar, maar ook bijvoorbeeld in het bedrijfsleven te kunnen werken? Kies dan voor Learning College.
Academische Pabo Tilburg
Aan de Academische Pabo Tilburg behaal je de bachelor leraar basisonderwijs én een universitaire master. Zo word jij op scholen een waardevolle docent met expertise op het gebied van kunst, cultuur & media of psychologie.
Academische Pabo Sittard
Als student van de Nieuwste Pabo heb je de mogelijkheid om naast het reguliere programma een premaster te volgen. Deze premaster heet de Academische Pabo en geeft jou na het behalen ervan toegang tot de master Onderwijswetenschappen bij de Open Universiteit.
PaboPLus
PaboPlus is een excellentieprogramma dat de mogelijkheid biedt om in vijf jaar de pabo- bachelor en een hbo-master af te ronden. Je kunt twee masters doen:
– Master Leren & Innoveren (MLI)
– Master Educational Needs (MEN)
Bi-certificering (leraar Basisonderwijs én Voorgezet Onderwijs)
Hierbij rond je twee lerarenopleidingen binnen vier jaar af: één bij een pabo van Fontys Hogeschool Kind en Educatie (FHKE) en één bij Fontys Lerarenopleiding Tilburg (FLOT).
Deeltijd
Leraar Basisonderwijs (Pabo)
Op de pabo leer je praktijkgericht en vindingrijk te werken en staat jouw talent centraal. Je loopt direct al stage in de eerste periode tijdens je propedeuse. In vier studiejaren leg je een solide basis voor een loopbaan als leerkracht in het basisonderwijs.
Zij-instroom Leraar Basisonderwijs (Pabo)
Wil je een carrièreswitch maken en overweeg je om leerkracht te worden in het basisonderwijs? Dan is het zij-instroomtraject een mogelijke optie voor je. Je werkt als leerkracht in het basisonderwijs en tegelijkertijd studeer je bij Fontys Hogescholen. De opleiding duurt 2 jaar.
Master Leaderschip in Education (MLE)
Deze deeltijd-master kent een looptijd van ongeveer 2 jaar en is voor ambitieuze schoolleiders en leidinggevenden, die zich verder willen professionaliseren tot excellent (school)leider op masterniveau.
Master Leren en Innoveren (MLI)
De masteropleiding ‘Leren en Innoveren’ richt zich op de onderwijsprofessional die zich wil verdiepen in het leren van leerlingen/studenten, leraren, de onderwijsorganisatie en het innoveren van het onderwijs.
Master Educational Needs (MEN)
De opleiding tot Master Educational Needs (Master EN) bij Opleidingscentrum speciale onderwijszorg leert je kijken naar je werk en naar jezelf. Het is een praktijkgerichte opleiding.
Pedagogisch Educatief Professional (AD PEP), 2 jaar
Heb jij een mbo-4 diploma en werk je in het pedagogisch educatieve werkveld zoals het onderwijs, de kinderopvang of de zorg? En wil je doorgroeien naar een andere functie zoals pedagogisch coach, (VE) beleidsmedewerker, senior medewerker of leraarondersteuner? Dan is de tweejarige opleiding Associate degree (Ad) Pedagogisch Educatief Professional iets voor jou!
Cursussen
- Interne Coördinator Cultuureducatie
- Leiderschapsopleiding Basisbekwaam
- Leiderschapsopleiding Vakbekwaam
- Opleiding Cultuurbegeleider
- Opleiding Vakbekwaam schoolleider van buiten
- Opleiding Jonge Kind Specialist
- Opleiding Leraar Nederlands voor Anderstaligen PO (NT2)
- Opleiding Middenmanagement Onderwijs
- Opleiding Vakspecialist Muziek
- Schoolleiders waarderen schoolleiders
- Opleiding Taalcoördinator
- Training coachvaardigheden voor leerkrachten
- Gymbevoegdheid Blok 1 t/m 3
Subsidies en bekostiging
Wil je een opleidingstraject doen om het diploma leraar basisonderwijs te behalen, dan zijn er verschillende tegemoetkomingen voor herintreders, zij-instromers en onderwijsassistenten. Meer informatie over het aanvragen van subsidies van de rijksoverheid vind je hier.
Ondersteuning
Met je diploma op zak kun je bij een van de scholen in 013 starten als leraar basisonderwijs. Natuurlijk ken je dan nog niet alle kneepjes van het vak. Dat verwacht ook niemand van je. Mettertijd leer je in de praktijk steeds beter hoe je je vakbekwaamheid kan versterken en groei je verder in vertrouwen en verantwoordelijkheid. Van begin af aan kun je rekenen op begeleiding. Van personeelszaken, van je directeur en collega’s en van daartoe aangewezen coaches. Wil je op specifieke terreinen je kennis vergroten of inspiratie opdoen? Dan kun je je inschrijven voor workshops en cursussen van de OntwikkelAcademie.
Coaching en begeleiding
Voor iedereen die voor het eerst aan de slag gaat, is er persoonlijke ondersteuning en coaching beschikbaar. In ieder geval gedurende het eerste jaar. De mogelijkheden daarna zijn afhankelijk van wat jouw werkgever aanbiedt. Bij Xpect Primair zijn bijvoorbeeld zogenoemde inzetbaarheidscoaches die samen werken met de ARBO arts en je kunt een 55+ consulent raadplegen als je tot die doelgroep behoort. Als zij-instromer krijg je 0,2 FTE begeleiding per week van een mentor / collega met wie je samen voor de klas staat.
OntwikkelAcademie
De Ontwikkelacademie is een platform voor en door (toekomstige) medewerkers die werkzaam zijn in het onderwijs en/ of de kinderopvang. Hier vind je het aanbod van inspiratie-, werk- en scholingsessies en opleidingen binnen de regio. Via de site van Ontwikkelacademie kun je je hiervoor inschrijven. Het streven is om samen met de betrokken organisaties een steeds breder aanbod te creëren, zodat iedere professional zich kan blijven ontwikkelen. Aandacht voor ontwikkeling stopt niet met het behalen van je Pabo diploma. Ook als je aan het werk bent als leerkracht, kun je verder groeien en verdiepen in je baan. In de OntwikkelAcademie bundelen de werkgevers hun krachten om gezamenlijk leren en kennisdeling te stimuleren. Hier vind je allerlei boeiende opleidingen, cursussen en scholingen, die jouw werkgever aanbiedt.